top of page

Mýty o "dýchaní" stavieb a ako to je v skutočnosti

V posledných týždňoch sme dostali množstvo otázok týkajúcich sa našich stavieb a problémov, ktoré majú ľudia s konkurenčnými mobilnými domami. Zákazníci sa pýtajú na chlad od podlahy, problémy s vlhkosťou a celkovú kvalitu bývania, najmä v zimných mesiacoch. Často sa spomína aj otázka, či naša stavba "dýcha", čo vychádza z mýtov šíriacich sa medzi ľuďmi.










Stavby, ktoré "dýchajú": Mýtus alebo realita?


V stavebníctve sa často používa nesprávny pojem "dýchanie stavieb". Neexistuje stavba, ktorá by doslova dýchala – to je len laický výraz. Skutočnosť je taká, že stavby môžu byť buď paropriepustné, alebo paronepriepustné. Tí, ktorí hovoria o stavbách, ktoré dýchajú, majú obvykle na mysli paropriepustné stavby, ktoré umožňujú vodným parám prenikať cez steny.


Často sa tvrdí, že paropriepustné stavby sú lepšie, pretože zabraňujú vzniku vlhkosti. Pravda však je, že ani jeden typ stavby nie je inherentne lepší. Obe riešenia – paropriepustné aj paronepriepustné – sú vhodné, ak sú správne realizované. Problém nastáva, keď paropriepustná stavba nie je dostatočne kvalitná a vďaka tomu vlhkosť preniká do materiálov, napríklad do minerálnej vlny, ktorá potom nedokáže odviesť vlhkosť preč, čo vedie k plesniam.


Naše riešenie: Paronepriepustné stavby


Naše stavby sú paronepriepustné, čo znamená, že vodná para cez steny nepreniká. V kombinácii so správnym vetraním a absenciou tepelných mostov to zaručuje, že vo vnútri stavby nevzniká kondenzácia, vlhkosť ani plesne. Tento systém robí naše domy nielen komfortnými, ale aj hygienickými, čo je nevyhnutné pre zdravé bývanie.


Eliminácia chladu od podlahy


Jedným z najčastejších problémov u bežných mobilných domov je chlad od podlahy. To sa stáva najmä kvôli nedostatočnej izolácii alebo nesprávnemu návrhu podlahových konštrukcií. Naša podlaha je však úplne izolovaná bez tepelných mostov a navyše obsahuje 13 cm vzduchovú medzeru, ktorá slúži ako dodatočný izolant. Tento systém zaručuje, že chlad od podlahy v našich stavbách nepocítite.


Prečo sú naše stavby lepšou voľbou?


Na rozdiel od konkurenčných mobilných domov, ktoré majú časté problémy s tepelnými mostmi, vlhkosťou a chladom, naše stavby sú navrhnuté ako modulárne montované domy s vysokou technologickou úrovňou. Nejde o lacné riešenia na krátkodobé bývanie – naše domy spĺňajú prísne stavebné normy, ktoré vám umožnia skolaudovať ich ako klasický rodinný dom. Navyše, vďaka našej technológii majú naše stavby životnosť viac ako 100 rokov a sú prakticky bezúdržbové.


Rekreujte, užívajte, bývajte – s Kodima EMIKO

Comments


bottom of page